Hipoglikemia poposiłkowa jest nazywana reaktywną i wiąże się ze zbyt niskim poziomem cukru we krwi u osób chorujących na cukrzycę. Nazwa wywodzi się stąd, że hipoglikemia występuje po jedzeniu, od dwóch do czterech godzin po spożytym posiłku. Nieco innym określenie jest hipoglikemia poposiłkowa u zdrowych osób. Czym odznacza się to schorzenie? Kogo może dotyczyć? Jakie są objawy hipoglikemii reaktywnej? Na czym polega diagnostyka? Na wszystkie te pytanie odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule! Więcej artykułów na temat cukrzycy znajdziesz na stronie diabetyk24.pl!
Hipoglikemia poposiłkowa
U każdego zdrowego człowieka poziom cukru we krwi nie jest stały – najniższa wartość występuje na czczo, natomiast po posiłkach wzrasta, jednakże wciąż znajduje się w granicach normy. Osoby borykające się z hipoglikemią poposiłkową walczą z podwyższeniem cukru po posiłkach, czyli przecukrzeniem, a następnie gwałtownym obniżeniem tek wartości. Jeśli chodzi o cechy hipoglikemii reaktywnej, są one związane z następującymi aspektami:
- nie występuje po wysiłku fizycznym,
- nie występują nocą ani na czczo,
- może zwiastować rozwój cukrzycy typu 2,
- pojawia się po spożyciu posiłku, zwłaszcza bogatego w węglowodany.
Przyczyny hipoglikemii poposiłkowej
Okazuje się, że hipoglikemia reaktywna może wiązać się z rozwojem cukrzycy typu 2 lub z zaburzeniami tolerancji laktozy, co spowodowane jest insulinoopornością. Pojęcie to dotyczy zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny własnej, przez co trzustka zwiększa wydzielanie hormonu i produkuje go za dużo. Nadmiar z kolei wpływa na hipoglikemię reaktywną. Niekiedy taki stan rzeczy wiąże się z operacjami, takimi jak resekcja jelita cienkiego lub żołądka. Szczególne narażone na to schorzenie są osoby borykające się z nadwrażliwością na fruktozę.
Objawy schorzenia
Hipoglikemia poposiłkowa daje objawy bardzo podobne do tych, jakie odczuwają diabetycy podczas niedocukrzenia. W tym przypadku odczuwamy nerwowość i niepokój, drażliwość i nadmierną potliwość, napady głodu po posiłkach (zwłaszcza ochota na słodycze), drżenie rąk, czy też zawroty głowy. Jednakże warto podkreślić, że hipoglikemia reaktywna nie prowadzi do utraty świadomości, w przeciwieństwie do hipoglikemii u osób chorych na cukrzycę.
Diagnostyka choroby opiera się na przeprowadzeniu wywiadu lekarskiego. Kolejnym krokiem jest przeprowadzenie testu tolerancji glukozy, który polega na pomiarze glikemii na czczo i kilkukrotnym badaniu cukru po wypiciu roztworu 75 g glukozy. Ponadto, glikemia w trakcie badania jest kontrolowana w różnych odstępach czasowych: 120, 150, 180 i 240 minut po wypiciu roztworu.